16/01/2023

S’obre la primera convocatòria de beques de recerca de la Càtedra Pau Casals

La Fundació Pau Casals i la UOC becaran projectes de recerca dedicats a la figura i als valors del músic.

  • El període de presentació de les candidatures serà del 23 de gener al 10 de març (a les 23.59 h).
  • Cada beca té una dotació econòmica de 2.000 €.
  • La temàtica dels treballs becats es pot centrar en la figura i el llegat musical o humanístic de Casals, però també està oberta a altres temes, com ara els valors que el músic va defensar al llarg de la seva vida: els drets humans, la cultura de la pau i la justícia internacional, entre altres.

La Càtedra Pau Casals (Càtedra de Música i Defensa de la Pau i dels Drets Humans), un projecte creat el 2022 en conveni entre la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Fundació Pau Casals, obre la seva primera convocatòria de beques de recerca amb l’objectiu d’impulsar la investigació i el coneixement sobre el llegat musical i humanístic de Pau Casals.

Aquestes beques no es restringeixen a la figura de Casals, sinó que també són obertes a les temàtiques relacionades amb els valors que el músic va defensar al llarg de la seva vida, com són els drets humans, la cultura de la pau, la justícia internacional o el paper de la música i la cultura en la prevenció de conflictes i la cohesió social, d’acord amb l’estratègia de desenvolupament sostenible 2030.

“La música, aquest meravellós llenguatge universal, hauria de ser font de comunicació entre tots els homes”; “no es pot separar la música de la vida”, deia el mestre.

La participació està oberta a estudiantat i personal investigador de tot el món. S’hi poden presentar projectes de recerca relacionats amb treballs finals de grau, treballs finals de màster o de postgrau, treballs associats a una tesi doctoral o qualsevol investigació vinculada a una universitat.

La Càtedra Pau Casals ofereix una dotació econòmica de 2.000 € a cada una de les persones becades, així com suport i acompanyament d’una comissió d’experts i accés al fons documental de Pau Casals, ubicat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, entre altres contraprestacions.

La convocatòria restarà oberta entre el 23 de gener i el 10 de març de 2023. La resolució de la comissió de selecció qualificadora serà abans del 31 de març i les persones becades hauran d’entregar el projecte final de la recerca abans del 31 de desembre del 2023.

Aquesta primera edició de les beques de recerca s’emmarca en la commemoració del 50è aniversari de la mort de Pau Casals (el Vendrell, 1876 – San Juan de Puerto Rico, 1973). La Càtedra Pau Casals obrirà anualment una convocatòria per impulsar la recerca.

Podeu consultar les bases de les beques de recerca de la Càtedra Pau Casals accedint al següent enllaç: https://www.catedra.paucasals.eu/beques-de-recerca/ El formulari d’inscripció estarà disponible al mateix enllaç a partir del 23 de gener.

Aquesta convocatòria compta amb la col·laboració de la Sociedad de Gestión de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España (AIE):