La meva contribució a la pau del món pot ésser minsa, però hauré donat tot el que puc per aconseguir un ideal que considero sagrat.

La Càtedra UNESCO Pau Casals és un projecte en conveni entre la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Fundació Pau Casals amb l’objectiu de promoure la recerca, el coneixement, la difusió i el debat contemporanis sobre la dimensió musical i humanística de Pau Casals i el seu extraordinari llegat, així com els valors que va defensar al llarg de la seva vida. Una Càtedra per fomentar el compromís de la cultura i la música amb els grans problemes de la societat actual, per agrupar persones, investigadors i artistes. Un espai de reflexió i investigació sobre el rol de la música en el diàleg intercultural i les institucions que defensen els drets humans i el multilateralisme per a un món millor.

La Càtedra presenta dos àmbits centrals d’actuació:

  1. El llegat musical de Pau Casals. Pau Casals músic total: intèrpret, director i compositor.
  2. El llegat humanístic de Pau Casals i la lectura contemporània de la defensa de la pau, la democràcia i els drets humans.

La “Càtedra UNESCO Pau Casals per a la música, la defensa de la pau i els drets humans” ha estat reconeguda l’any 2024 per la UNESCO, en el marc del programa UNESCO/UNITWIN. Aquest reconeixement està relacionat amb l’interès del projecte, la importància del llegat musical i humanístic de Pau Casals, que a més relaciona el gran vincle històric amb la ONU. Pau Casals va ser convidat en quatre ocasions, va rebre l’encàrrec de composar l’Himne per la pau de les Nacions Unides i, l’any 1971, el secretari general U-Than li va donar la medalla de la pau de les Nacions Unides.