Presentació

El 2023 s’obre la primera convocatòria de les Beques de Recerca de la Càtedra Pau Casals destinades a projectes de recerca en algun dels següents àmbits:

  • El llegat musical de Pau Casals, músic total: intèrpret, director, compositor i mestre.
  • El llegat humanístic de Pau Casals i la lectura contemporània de la defensa de la pau, la democràcia i els drets humans.
  • La defensa dels valors de la pau, els drets humans i la democràcia.
  • El paper de la música i la cultura com a patrimoni intangible fonamental per a la cohesió social, el diàleg multicultural i la prevenció de conflictes d’acord amb l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible 2030.

Les beques no es restringeixen a la figura de Pau Casals sinó que són obertes a les temàtiques relacionades amb els valors que el músic va defensar al llarg de la seva vida com són: drets humans, cultura de la pau, justícia internacional o el paper de la música i la cultura en la prevenció de conflictes i la cohesió social.

Aquesta primera edició de les beques de recerca s’emmarca en la commemoració del 50è aniversari de la mort de Pau Casals (El Vendrell, 1876 – San Juan de Puerto Rico, 1973)  i compta amb la col·laboració de la Entidad de Gestión de los Artistas Intérpretes o Ejecutantes de la música (AIE): 

“La música, aquest meravellós llenguatge universal, hauria de ser font de comunicació entre tots els homes.” –Pau Casals

Convocatòria

Quines propostes s’hi poden presentar?

Es poden presentar candidatures relacionades amb projectes finals de carrera, projectes finals de màster o postgrau, treballs associats a una tesis doctoral o qualsevol investigació relacionada amb l’objectes d’aquesta convocatòria.

És necessari que les propostes de recerca encara no estiguin desenvolupades. El desenvolupament del projecte es realitzarà un cop concedida la beca.

S’accepten candidatures de qualsevol nacionalitat.

Consulta tots els requisits a les bases.

Dotació de les beques

Les persones becades rebran l’import de 2.000 € cada una d’elles.

A més de l’aportació econòmica, la Càtedra Pau Casals ofereix:

  • Suport i acompanyament en el desenvolupament del projecte.
  • Difusió i visibilitat del projecte a través dels suports de comunicació de la Càtedra, de la Fundació Pau Casals i de la UOC.
  • Accés al fons documental de Pau Casals que es troba a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
  • Publicació del treball de recerca a la pàgina web de la Càtedra i possibilitat de publicar-lo a les pàgines webs de la Fundació Pau Casals i la UOC.
  • Acompanyament i consell en possibles publicacions del treball.

Període de presentació de les candidatures:

del 23 de gener del 2023 a les 10h
al 31 de març del 2023 a les 23:59h  Termini ampliat! 

Notificació de la resolució de la comissió de selecció a totes les persones aspirants:

abans del 28 d’abril del 2023

Els treballs finals resultat de la recerca s’hauran d’entregar:

abans del 31 de desembre del 2023.

Descarrega BasesInscripcions tancades

Comissió de selecció

Una comissió de selecció avaluarà les sol·licituds presentades aplicant els criteris de valoració previstos en aquestes bases i estendrà l’acta corresponent. Els membres de la comissió de selecció són:

Alfons Martinell 

Doctor en Pedagogia per la UdG i llicenciat en Filosofia i Lletres per la UAB. Actualment és co-director de la Càtedra Pau Casals i membre de la Xarxa Espanyola pel Desenvolupament Sostenible (SDSN). Ha estat Director General de Relacions Culturals i Científiques de la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID) del Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya. És director honorífic de la Càtedra UNESCO: Polítiques Culturals y Cooperació, i professor emèrit de la UdG.

Bernard Meillat 

Assessor musical de la Fundació Pau Casals i director artístic del Festival Internacional de Música Pau Casals. Ha estat director de Radio Classique a París (1991-2005) i Musiq’3 RTBF a Brussel·les (2006-2012).

Joan Fuster-Sobrepere

Doctor en Història per la UPF i Llicenciat en Filosofia per la UAB. Actualment és professor agregat a la UOC, on dirigeix els Estudis d’Art i Humanitats, i co-director de la Càtedra Pau Casals. Fundador i director del Màster d’Humanitats: art, literatura i cultura contemporànies. Forma part del grup d’investigació consolidat Identicat, i la seva investigació s’ha centrat en la història política i cultural de Catalunya a l’època contemporània i especialment a la ciutat de Barcelona.

Marc Gil 

Doctor en Història per la UB, és professor d’Història Contemporània i Món Actual als Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC. Especialista en història contemporània de l’Estat espanyol (franquisme i transició) i en història del món actual (història de les relacions internacionals). Ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2018 en la categoria d’humanitats en reconeixement al seu treball Barcelona al servei del «Nuevo Estado». Depuració de l’Ajuntament durant el primer franquisme. És membre del grup de recerca consolidat IdentiCat de la UOC.

Núria Ballester 

Llicenciada en Història de l’Art per la UAB i Màster en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia per la UB.  Directora del Museu Pau Casals i amb una llarga experiència en els àmbits de la gestió, conservació, investigació i difusió del patrimoni. És la responsable de la gestió de les col·leccions i dels fons documentals de Pau Casals.

Pepe Reche 

Intèrpret i investigador, docent i divulgador, i gestor de projectes educatius i culturals. Trompista especialitzat en música antiga (ESMUC) i doctor en Musicologia (UAB) amb la tesi El quartet de trompes de l’Orquestra Pau Casals. Els seus camps d’interès en la recerca es troben al voltant dels intèrprets històrics de trompa a Barcelona i dels seus repertoris, així com l’estudi de l’ofici de músic entre els segles XVIII i XX. Ha guanyat el Premi d’Assaig Musical de Joventuts Musicals de Catalunya i FICTA Edicions. 

Projectes becats

La comissió de selecció ha decidit atorgar dues beques de recerca als següents projectes:

Evolució dels mecanismes internacionals de protecció dels músics: una perspectiva històrica

Projecte presentat per Laurence Cuny

Context de la recerca

La recerca es realitza com a treball associat a la tesis doctoral “La liberté artístiques: un droit cultural en quête de reconnaissance” que la investigadora està realitzant a la Cátedra UNESCO en diversitat de les expressions culturals de la Université Laval (Quebec, Canadà) i a la Université Paris 1 Sorbonne.

Objectius de la recerca

  • Investigar els mecanismes de protecció per als músics amb una perspectiva històrica (des de 1939).
  • Identificar els actors implicats, les seves motivacions i justificació per protegir els músics i el paper de les Nacions Unides.
  • Examinar les xarxes de solidaritat per als músics a l’època de l’exili de Pau Casals.

Preguntes de la recerca

Coneixen els actors implicats en la protecció dels músics el compromís de Pau Casals? Quines són les seves motivacions per crear aquests mecanismes? S’inspiren en iniciatives anteriors? Com veuen aquests actors el paper de les Nacions Unides? Com reconeixen les Nacions Unides el paper de les arts en la promoció de la democràcia i els drets humans? Ha estat sempre així? Els músics a l’exili estan compromesos amb la llibertat i la democràcia? Es comprometen amb les Nacions Unides com va fer Pau Casals en el seu moment? Pau Casals disposava de xarxes de suport durant el seu exili?

De Festívola al Preludi d’El Pessebre. Una primera aproximació al catàleg d’obra musical de Pau Casals a partir de les seves sardanes

Projecte presentat per Anna Costal i Albert Fontelles

Context de la recerca

El projecte de recerca presentat conjuntament per la Dra. Anna Costal i el Dr. Albert Fontelles és un projecte que es realitzarà en el marc del Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals (GRECUM) de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Objectius de la recerca

El catàleg crític de l’obra musical d’un compositor proporciona a intèrprets i investigadors un recurs molt valuós per estudiar el llegat d’un artista i, alhora, ajuda a difondre’l a un públic més ampli. Aquest projecte planteja la catalogació de les sis sardanes compostes per Pau Casals com una primera aproximació a la tipologia de documents que es podria aplicar al conjunt del seu llegat compositiu. A partir d’aquest plantejament, els objectius del projecte són:

  • Catalogar i fer un estudi musicològic de les sardanes que Casals va compondre i estrenar entre 1908 i 1960.
  • Estudiar la recepció i l’impacte nacional i internacional d’aquestes obres als segles XX i XXI.
  • Promocionar aquesta part del catàleg d’obra musical de Pau Casals als intèrprets i investigadors perquè pugui ser més interpretada i divulgada.
  • Donar a conèixer a un públic ampli el valor de les sardanes de Casals en el seu conjunt.